Op aanvraag

Ontdek het Reestdal

Ga toch fietsen! (of wandelen) En geniet van de prachtige natuur, de ooievaars kolonie en de gezonde boslucht rondom IJhorst.  

Op zoek naar een fiets- of wandelarrangement met een heerlijke lunch? Stap dan op bij Het Vosje, De Eetkamer van Ijhorst.

Reserveren

Bel: 0522 - 44 12 50

OPENINGSTIJDEN DE EETKAMER

  • Gesloten
  • Gesloten
  • 17:00 - 20:30
  • 17:00 - 20:30
  • 17:00 - 20:30
  • 17:00 - 20:30
  • 17:00 - 20:30
Alle openingstijden →

Het Vosje sinds 1965

Harm Stapel bouwde rond 1912 een nieuwe winkel en een zaal aan de Heerenweg 36. In 1916 vroeg hij bij de gemeente vergunning om in de oostelijke voorkamer sterke drank te mogen verkopen. In de voorkamer werden veel vergaderingen gehouden en het was ook de enige zaalruimte die in die jaren in IJhorst was. 

In 1924 kwam het theehuis van Pries er bij. Het café van Stapel was vooral de plaats waar veel boerenknechten samen kwamen. Boeren zonen gingen naar het ,,café” van Garriet Meesters bij de school.  

Naast kruidenierswaren verkocht Harm ook brood. In begin 1900 waren er nog maar weinig inwoners in IJhorst, maar wel drie winkels, het eerder genoemde winkeltje van zijn zuster en het winkeltje van Garriet Meesters bij de school. Met een aantal winkels in de De Wijk kun je zeggen dat de concurrentie vrij groot was en men zuinig op zijn klanten moest zijn. Daarnaast waren ze ook nog klein boer, één of twee koeien die werden geweid in ,,de Vennik”, een stuk land buiten IJhorst. 

Toen oude Harm was overleden is kort daarna de zaak in 1965 publiek verkocht, koper werd Jan Vos, gehuwd met Nel Leefers. Zij kwamen van Oud-Avereest waar ze een boerderijtje hadden en daarnaast was Jan rietdekker/ slachter. Voor Jan was IJhorst en omgeving geen onbekend terrein, hij was daar in zijn jeugd bij verschillende boeren in dienst geweest. 

Jan en Nel hebben het pand helemaal verbouwd tot een grote zaal, met aan de achterkant een cafetaria. Jan bemoeide zich vooral met dat cafetaria, waar hij het de eerste jaren ontzettend druk mee gehad heeft.Veel jongelui kwamen in de nacht van zaterdag op zondag na afloop van de disco, patat, croquet, karbonade, etc. bij Jan nuttigen. Nel was vaak achter de bar te vinden, het café gedeelte was dus haar domein. 

In 1983 hebben Jan en Nel de zaak over gedaan aan hun zoon Klaas en z’n vrouw Marjo. Diverse verbouwingen hebben de laatste jaren daar plaats gevonden, de grootste verandering was wel de aankoop van het naast gelegen pand van de fam. Wittink, op de plek van de werkplaats is nu een  zaal (De Deele) gekomen. Klaas en Marjo exploiteren nu het café-cafetaria, de zaalruimte is de enige plek in het dorp waar nog grote openbare bijeenkomsten gehouden kunnen worden. 

Onlangs heeft het pand nog een grote verbouwing ondergaan. Wat vroeger de grote zaal was, is nu zaal “de deurkiek” en een kleinere zaal genoemd ”het veurhuus”. In de zaal is een nieuw plafon, lambrisering en een nieuwe vloer gelegd.